Biopat & kinesoligi Laholm

500 g brysselkål
150 g svartkål och grönkål
1 vitlöksklyfta
150 g fetaost
1 1/2 dl granatäppelkärnor
Salt och svartpeppar
Ekologisk kokosolja till stekning

Om du använder fryst brysselkål så tina den först.
Annars ansa och dela på längden.
Stek i kokosoljan tills den mjuknat lite.
Tillsätt hackad svartkål, grönkål, vitlöksklyfta och stek en liten stund till.
Salta och peppra.
Hacka fetaosten i små bitar och häll över tillsammans med granatäppelkärnor.
Källa: Coop
 

Läs hela inlägget »

4 port

1 morot
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
ca 1 msk olja
1 ask/burk krossade tomater
2 dl valfri grädde (jag använde Oatlys havre)
1 1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
1 kruka basilika
1 ask/burk kidneybönor
150 g fetaost

Koka valfri sort pasta (undvik vete-pasta).
Skala och riv moroten, hacka lök och vitlök. Fräs i en gryta med olja.
Tillsätt resten av ingredienserna utom basilika och bönor. Låt sjuda i ca 10 min.
Hacka basilikan och tillsätt i grytan tillsammans med bönorna.
Blanda i pastan i såsen och rör om ordentligt.
Strö över hackad fetaost vid servering.
 

Läs hela inlägget »

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
2 dl riven morot
1 tsk curry
2 burkar kokta kidneybönor
1 ägg
3 dl riven ost
1 dl majs
1 dl solrosfrön

Till servering:
Tomater, rödlök, sallad, ev bröd

Dressing:
1 dl majonnäs
1 msk ketchup eller tomatpuré
1/2-1 krm tabasco
olivolja
salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Fräs lök, vitlök och chili i lite olivolja ca 5 min utan att det tar färg. 
Tillsätt rivna morötter och curry, fräs ytterligare några minuter.
Häll av och skölj kidneybönorna. Mosa dem grovt i en skål med en gaffel, det ska vara bitar kvar.
blanda med grönsaksfräs, ägg, ost, majs, solrosfrön 1 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
Ta lite olja på händerna och forma smeten till 4 stora biffar eller 8 mindre. Lägg på bakpappersklädd plåt.
Sätt in i mitten av ugnen 30 min. Ta ut och låt stå 5 min innan servering.

Rör ihop dressingen. Servera med sallad, tomat, rödlök och ev bröd och dressing.

Läs hela inlägget »

4-6 port

Pajskal:
 3 dl fullkornsdinkel eller mandelmjöl
100 gr smör
2 msk vatten

Blanda mjöl och smör till en smulig massa, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Låt degen gå upp några cm på kanten. Nagga med gaffel. Vila i kylen 30 min.
Förgrädda pajskalet i 200 gr i 10 min.
Sänk sedan till 175 gr.

Man kan också göra en pajdeg på mandelmjöl och kokosolja.

Fyllning:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
200 g chevréost
2-3 tomater
salt och peppar

Skala löken och skär i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken.
Fräs den gula löken mjuk utan att den tar färg, tillsätt vitlök och fräs ytterligare några minuter. Krydda med timjan, salt och peppar.
Lägg lökfräset i pajskalet. Skiva chevréosten och lägg den över löken. Skär tomaterna i skivor och lägg över osten.

Äggstanning:
3 ägg
2 dl havremjölk
1 dl havregrädde
1 dl hård getost som går att hyvla
salt

Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över pajen.

Sätt in pajen i 175 gr och grädda i ca 45 min.
Strö lite timjan över. Servera med sallad.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: vegetariskt

4 port.
4 dl rivna morötter
4 dl rivna palsternackor
4 dl riven potatis
2 dl purjolök i tunna skivor
4 ägg
salt, peppar

300 g champinjoner
1 röd lök
salt

Tzatziki:
1 riven gurka
5 dl sojayoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar

Tzatziki:
Riv gurkan grovt och pressa den genom en sil så att det mesta av vätskan rinner av. Blanda sedan gurkan med yoghurten och smaka av med vitlök, salt och peppar. Ställ tzatzikin kallt.

Blanda grönsaker och potatis med uppvispat ägg, salt och peppar. Blanda väl. Klicka ut smeten till platta biffar och stek dem på medelvärme 2-3 minuter på var sida. Håll biffarna varma.

Stek svampen med löken i lite olja, salta. Servera svampen och tzatzikin till biffarna och gärna en grönsallad.

Läs hela inlägget »

Spagetti:
2 stora zucchini

Tomatsås:
4 tomater
10 soltorkade tomater i olja
1 kruka basilika
1/4 liten röd lök
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk agavesirap
1-2 cm färsk chili
1 krm färsk finhackad ingefära

Pumpaparmesan:
Mal pumpafrön och tillsätt lite salt

Gör spagetti av 2 stora zucchini med hjälp av en spiralizer eller skala pastaremsor med en potatisskalare.
Mixa ingredienserna till tomatsåsen, smaka av, krydda ev med lite salt.
Blanda zucchinispagettin med tomatsåsen, toppa med pumpaparmesan.

Karin Haglund: Karins gröna värld

Läs hela inlägget »