Biopat & kinesoligi Laholm

Fröknäcke utan mjöl och jäst.

1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 1/2 dl sesamfrön
2 dl linfrön
0,5 tsk salt
2 msk hela psylliumfröskal
2,5 dl kokande vatten
0,5 dl olivolja

Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vattnet, häll över olivoljan. Blanda allt och låt stå 20 min.
Kavla ut mellan två bakplåtspapper, grädda i ca 50 min.
Låt svalna på galler. 

1 bröd:

1 dl krossade linfrön (krossa helst hela linfrön med en kaffekvarn)
1 dl sesamfrön
2 msk psyllium husk
3 dl kokande vatten
2 dl durra mjöl
2 dl rårismjöl
1 pkt torrjäst
0,5 dl majsstärkelse
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1/2 tsk brödkryddor
2 dl havregrädde
0,75 dl lönnsirap
1 dl hasselnötter
1 dl pumpafrön
1 dl strimlade fikon och dadlar

Blanda psylliumhusk, sesamfrön och linfrön i en bunke och häll över det kokande vattnet. Blanda väl och låt svälla i 15 min.
Blanda mjöl, stärkelse, bikarbonat, salt och torrjäst i en annan bunke.
Häll mjölblandningen, havregrädden och lönnsirapen i psylliumfröbunken och blanda tills allt är noga blandat. Tillsätt nötter, pumpafrön och fikon/dadlar.
Degen ska vara kletig men inte rinnig. Verkar den för torr så häll i lite mer havregrädde.
Häll degsmeten i en smord brödform.
Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i 80 min.
Grädda i 200 gr i nedre delen av ugnen i 60 min.
Låt brödet svalna helt innan du skär i det.
 

500 g kall havre- ris-eller soyamjölk
20 g jäst
100 g agavesirap eller dadelsirap
300 g bovetemjöl
50 g maizena
2 tsk salt
1 tsk brödkryddor
40 g psylliumfröskal

Lös upp jästen i den kalla mjölken.
Blanda mjöl, bovetemjöl, maizena, salt och brödkryddor. Häll i mjölkblandningen och agavesirap. Använd gärna en visp. Vispa i psylliumfröskalen. Låt degen vila i 2 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg på plåt. Jäs i 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 45 min.
Vänta minst en timme innan du skär upp den.

Från boken: nytt bröd av Jessica Frej och Maria Blohm

 

1 bröd

600 g kallt vatten (ca 6 dl)
15 g jäst
100 g solroskärnor (ca 1 1/2 dl)
30 g linfrö
(ca 3/4 dl)
35 g melonkärnor eller pumpakärnor (ca 3/4 dl)
50 g  (1/2 dl) dadelsirap, agavesirap eller honung
20 g nyponskalsmjöl/nyponpulver (ca 2 msk)
1 tsk brödkryddor
1 tsk salt
50 g boveteflingor (ca 1 1/2 dl)
60 g sojamjöl (ca 2,25 dl)
160 g bovetemjöl (ca 2,75 dl)
25 g psylliumfröskal (ca 3 msk)
Smör till formen
Ev. boveteflingor att strö över brödet

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ut jästen i det kalla vattnet, tillsätt dadelsirap.
Häll över de torra ingredienserna och rör till en ganska lös deg, rör noga så allt bli ordentligt blandat.
Häll degen i en smord brödform 1 1/2 lit. Strö ev. över boveteflingor.
Låt degen jäsa 2 tim.
Grädda i 175 gr i ca 75 minuter.
Låt svalna och vila innan du skär i det - helst till nästa dag.

 

Bröd

Senaste kommentarer

Sökord